Förbered ditt fiskekort i tid

Det finns inget tråkigare än att ha packat bilen, husvagnen eller husbilen full med fiskeprylar för att på plats inse att man har glömt bort att beställa sitt fiskekort. Visst går det oftast bra att göra detta på plats, men det kan vara en tidskrävande och jobbig process som man hellre avstår från.

På Stora Bygdeträskets Fiskevårdsområde behöver man ha fiskekort, vilket vatten man än väljer att fiska i. Det vanligaste är att fiskekortet är personlig, men är man gift så kan båda dela på ett och samma kort. Detta gäller dock enbart om det är årskortet som man planerar att köpa.

I detta område finns det en hel del regler och krav för att man ska få fiska och det är viktigt att man känner till reglerna innan man sätter igång. Har man barn under 14 år så måste målsman själv ansvara för att fisket går rätt till, då barn under denna ålder inte behöver något fiskekort.

Ett annat exempel är att alla gäddor som mäter över 80 cm direkt måste släppas tillbaka ner i vattnet. Du finner även regler som att man behöver använda sig av utrustning enligt specifika krav om man vill lägga undan spöet och använda sig av nätfiske. All information finner du snabbt och enkelt på Stora Bygdeträskets Fiskevårdsområde:s hemsida. Är man inte en van fiskare är det ännu viktigare att man har koll på lagar och regler. Fiske i vattnet utan fiskekort är olagligt och kan leda till åtal om det vill sig illa.

Priserna för fiskekortet varierar. Anledningen till detta är att det finns ett flertal olika typer av kort som räcker olika lång tid. Du kan t. ex. köpa ett dygnskort för 60 kronor, men du kan också betala 250 kronor och få ett familjefiskekort som räcker under ett helt år. Du köper självklart det kort som passar dig och din semester eller hobby bäst.